Seznam alergenů
publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnici 1169/2011 EU
Dle nařízení EU č. 1169/2011 ze dne 25.října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (s účinností od 13.12.2014) budou na jídelním lístku označovány čísla alergenů viz. níže číselná tabulka
1. Obiloviny obsahující lepekpšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamutnebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
|
![]() |
2. Korýšia výrobky z nich
|
![]() |
3. Vejcea výrobky z nich
|
![]() |
4. Rybya výrobky z nich
|
![]() |
5. Podzemnice olejná (arašídy)a výrobky z nich
|
![]() |
6. Sojové boby (soja)a výrobky z nich
|
![]() |
7. Mlékoa výrobky z něj
|
![]() |
8. Skořápkové plodymandle, lískové, vlašské, kešu, pekanové,para ořechy, pistácie, makadamie a výrobkyz nich
|
![]() |
9. Celera výrobky z něj
|
![]() |
10. Hořčicea výrobky z ní
|
![]() |
11. Sezamová semena (sezam)a výrobky z nich
|
![]() |
12. Oxid siřičitý a siřičitanýv koncentracích vyšších 10mg, ml/kg,l,vyjádřeno SO2
|
![]() |
13. Vlčí bob (lupina)a výrobky z něj
|
![]() |
14. Měkkýšia výrobky z nich
|
![]() |