Seznam alergenů

 

publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnici 1169/2011 EU

 

 Dle nařízení EU č. 1169/2011 ze dne 25.října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (s účinností od 13.12.2014) budou na jídelním lístku označovány čísla alergenů viz. níže číselná tabulka

 

1.  Obiloviny obsahující lepek
      pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut
      nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

 

wheat_1
2.  Korýši
      a výrobky z nich

 

 morsky-rak
3.  Vejce
       a výrobky z nich

 

 14444
4.  Ryby
       a výrobky z nich

 

 losos-recepty-lososove
5.  Podzemnice olejná (arašídy)
       a výrobky z nich

 

 Isolated macro image of groundnuts.
6.  Sojové boby (soja)
       a výrobky z nich

 

 684664_soja-sojove-boby-novy-cas-zdravie1
7.  Mléko
      a výrobky z něj

 

 01_mlecna-dieta-jidelnicek-recepty-navod1
8.  Skořápkové plody
      mandle, lískové, vlašské, kešu, pekanové,
      para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky
      z nich

 

 1618
9.  Celer
       a výrobky z něj

 

 images (2)
10.  Hořčice
          a výrobky z ní

 

 detail--292x
11.  Sezamová semena (sezam)
          a výrobky z nich

 

 sezam
12.  Oxid siřičitý a siřičitaný
          v koncentracích vyšších 10mg, ml/kg,l,
          vyjádřeno SO2

 

 APE518788_shutterstock_117202510
13.  Vlčí bob (lupina)
          a výrobky z něj

 

 220px-Lupinus_albus
14.  Měkkýši
         a výrobky z nich

 

 153-1_orig

Seznam alergenů v PDF